Recordopbrengst Boekenmarkt Leerdam

      Reacties uitgeschakeld voor Recordopbrengst Boekenmarkt Leerdam

Afgelopen zaterdag was de laatste dag van de zomerverkoping van de Boekenmarkt. Ondanks het warme weer bleven de mensen komen om hun boekenvoorraad aan te vullen.

Om 4 uur was de afsluiting. Onder het genot van een hapje en drankje kwamen er vele mensen nog even een kijkje nemen.

Allereerst was het woord aan Cees Taal, wethouder van de Gemeente Leerdam. Die was onder de indruk van de mentale en fysieke inzet van alle vrijwilligers. Een fantastisch project waar al heel veel over is geschreven. Als eerste element haalde hij de passie en enthousiasme aan waar de boeken mee worden gepresenteerd. Waarna hij waardering uitsprak over de hulp van deze kant van de wereld aan de andere kant van de wereld, die andersom ontzettend gewaardeerd wordt.

Daarna was het woord aan Dr. Bac en zijn vrouw die aan de hand van een powerpoint presentatie uitleg gaven van het vele werk wat zij in Zuid Afrika verzetten. De eerste periode dat dr. Bac in Afrika was dateert van 1977-1990. Daarna heeft hij en zijn gezin zich weer gevestigd in Leerdam, alwaar hij een huisartsenpraktijk heeft gehad. Na vele mooie jaren in Leerdam begon het toch weer te kriebelen en nadat de kinderen groot geworden waren is hij in 2010 met zijn vrouw weer naar Afrika getrokken. Een van de werkzaamheden daar is het opleiden van medische studenten tot hulparts ter ondersteuning in plattelands ziekenhuizen. Die opleiding duurt 3 jaar. En daarna gaat de studenten aan de slag als hulparts.

Daarnaast is er aandacht voor zorg aan patiënten met hiv/aids. Vanuit Hosipivison wordt er dagelijks hulp geboden aan patiënten die langs komen bij deze kliniek. Er wordt gezorgd voor een maaltijd, kleding en er is ruimte voor pastorale gesprekken. Hier voor is een team vrijwilligers aanwezig. Er is zorg voor het ziekenhuis en de omgeving. Het is gericht op jonge moeders. Om ze voor te lichten en als ze besmet zijn met HIV er voor te zorgen dat zij de medicatie blijven innemen. Op die manier blijven hun kinderen vrij van HIV. En zo zijn er nog veel meer activiteiten te noemen waar zij zich voor inzetten.

Als laatste kwam de Penningmeester van African Hands, Gerrit den Hartog, aan het woord. Een
moment waar met spanning naar uitgekeken is. Hoeveel hebben we dit jaar opgehaald? In totaal is er in 3 weken tijd voor € 7.417,= aan boeken verkocht. In het afgelopen jaar zijn er ook
verkoopmomenten geweest tijdens de Herfstboekenmarkt, Winterverkoop, Verzamelbeurs, via
internet en werd de Millenniumprijs van de Gemeente Leerdam gewonnen . Alles bij elkaar
resulteerde dit in een opbrengst van € 15.350,=!! Een top bedrag. In 2017 was de opbrengst €
10.500,=. Alle vrijwillig(st)ers en kopers heel hartelijk dank voor jullie trouwe komst naar de
Boekenmarkt. Deze week worden alle boeken opgeruimd en naar de opslag gebracht en daarna
genieten wij even van een welverdiende vakantie. Vanaf donderdag 30 augustus is het inzamelpunt weer open en gaan wij starten aan een nieuw seizoen.