Reisverslag Zuid Afrika juli 2015

      Reacties uitgeschakeld voor Reisverslag Zuid Afrika juli 2015

In de maand juli jl. hebben Marianne en ik (Gerrit) Zuid Afrika bezocht dit ivm het huwelijk van onze zoon Teus in Nelspruit op 18 juli jl.

reisverslag062015_1

Tijdens ons verblijf in Zuid Afrika hebben wij drie projecten bezocht welke de Stichting African Hands ondersteunt. We zijn een aantal dagen in Pretoria geweest waar we van de familie Bac een rondleiding ontvingen op het OASIS project.

Het is prachtig om te zien hoe al die kansarme mensen daar bezig zijn om hun situatie in de toekomst te verbeteren. Er zijn baklessen, naailessen en computerlessen welke allemaal volgeboekt zijn.

reisverslag062015_2

Tevens is er een groentetuin  waar een aantal mensen op een klein stukje grond hun groenten verbouwt. Tijdens ons bezoek werd duidelijk dat de mensen er echt aandacht aan besteden, het lag er keurig verzorgd bij.

Inmiddels is OASIS ook actief in Mamelodi en Westford, 2 arme wijken in Pretoria. Recentelijk zijn twee nieuwe naaimachines aangeschaft  om ook hier lessen te kunnen gaan geven.
Kortom, de vaart zit erin bij OASIS en het draait prima. Complimenten voor Mies en haar rechterhand Bea welke de drijvende krachten zijn achter OASIS.

De week daarop hebben we Mercy Air bezocht. Deze organisatie kennen we nog niet zo lang.reisverslag062015_4
Hier zijn werkzaam de Nederlandse vrijwilligers Hendri t Lam en Azarja Groot. Hendri is verantwoordelijk voor de opstallen op het terrein en Azarja is piloot. Voor een beschrijving wat Mercy Air doet verwijs ik naar de link op onze web site.
Van Hendri kregen we een uitgebreide rondleiding over het uitgestrekte terrein net buiten White River. We hebben de verbeteringen aan de gebouwen gezien en ook het vrijwilligershuisje in aanbouw welke mede dankzij onze bijdragen gerealiseerd kunnen worden.
In oktober 2015 zullen drie vrijwilligers uit Asperen bij Mercy Air vrijwilligerswerk gaan verrichten voor 4 weken.
Ook hier hebben we kunnen constateren dat onze bijdragen op een prima manier gebruikt zijn.

reisverslag062015_5reisverslag062015_3

reisverslag062015_6In dezelfde week hebben wij een bezoek gebracht aan Hands at Work, ook in White River. Deze organisatie ondersteunen wij al vanaf  de oprichting van onze Stichting. We hebben uitgebreid gesproken met Catherine Clarkson, met name over de projecten welke wij het afgelopen jaar hebben ondersteund. Ook hebben we kennis gemaakt met George en Caroline Snyman, de oprichters van Hands at Work. Voor een beschrijving van wat Hands at Work doet verwijs ik naar de link op onze web site.
Tevens nog de hand geschud van diverse  leden van de “Hands family” welke wij ook in voorgaande jaren al ontmoet hadden.
Men was enthousiast over het recente bezoek van docent Ronald Veenstra en 8 studenten van het Heerenlanden College uit Leerdam aan Hands at Work en wij begrepen dat er ook in 2016 een delegatie van het Heerenlanden College naar Hands at Work zal gaan om daar mee te werken aan een project. Men zou het leuk vinden als onze Stichting samen met het Heerenlanden college het komend jaar een project gezamenlijk zou willen ondersteunen. Wij hebben toegezegd dit te zullen bespreken.

Het is hartverwarmend om te zien hoe mensen vanuit Australie, Engeland, Duitsland ,Canada en ook Nederland volstrekt belangeloos ,soms jaren van hun leven inzetten om het lot van hun arme en kwetsbare medemens te verbeteren, en dit alles vanuit de Bijbelse opdracht om onze naaste lief te hebben als onszelf.

Na enkele intensieve weken in Zuid Afrika zijn we teruggekeerd in Leerdam, enthousiast en vol met nieuwe indrukken met een goed beeld van de projecten welke we ondersteunen.
Ook het komend jaar is weer geld nodig om de projecten draaiende te houden. We zullen dus onverminderd doorgaan met fondsenwerving, uw giften zijn van harte welkom !!!