Oasis update en programma’s

      Reacties uitgeschakeld voor Oasis update en programma’s

De Oasis bevindt zich in de anti-retrovirale kliniek in het Tshwane District Hospital. HospiVision heeft een model ontwikkeld om een ondersteunende en verzorgende omgeving te creëren voor mensen die leven met aids, ART (Anti-Retro-Virale Therapie) ondergaan en daarom maandelijks naar de kliniek moeten. Verschillende geloofsgemeenschappen, NGO’s en bedrijven in de omgeving steunen dit initiatief. Bij de Oasis krijgen ze een stevige kom soep en hebben ze de mogelijkheid om te socializen met andere mensen met hiv/aids.
De diensten bij Oasis zijn operationeel, hoewel het aantal mensen dat binnenkomt is afgenomen. Dit vanwege de corona regelgeving en zorgen over het hoge infectiepercentage in de ziekenhuisomgeving. We hebben echter goede hoop dat het Tshwane District Hospital opengaat voor algemene medische aandoeningen en niet alleen voor corona behandelingen zodat we meer mensen/patiënten in de Oasis zien.

Hieronder updates van enkele Oasis programma’s die African Hands ondersteunt:

Soep keuken: We bereiden nog steeds soep en bedienen patiënten. We overwegen om naar de Skinner Clinic te gaan en mensen te laten weten dat we een kop voedzame soep en een sneetje brood kunnen serveren. Om het gemakkelijker te maken, kunnen we ook de kop soep en brood naar de patiënten brengen terwijl ze in de rij wachten om geholpen te worden. Nu we de winter naderen, kan dit wat warmte brengen voor oudere mensen/patiënten en moeders met kinderen, terwijl ze de kou trotseren.

Vaardigheidsprogramma: Momenteel worden er naai- en baklessen aangeboden. We zijn van plan om in de nabije toekomst ook kooklessen aan te bieden, wanneer er genoeg geïnteresseerden zijn. Deze les wordt ook gefaciliteerd door Takalani Murulani die het uitzonderlijk goed doet met de bakles.
De naailessen gaan een beetje traag van start, maar we brengen het nieuws naar buiten, zodat we meer studenten voor deze klas kunnen inschrijven. Noreen is de facilitator en heeft veel kennis om te delen.

Het tuinproject: Eric blijft de tuin onderhouden. Hij is bezig met de niet eerder gebruikte ruimtes om de tuin uit te breiden en om de gaarkeuken van verse groenten te kunnen voorzien (met dank aan Martin Bac voor de zaailingen). Eric kan zijn ondernemersvaardigheden goed inzetten in de tuin.

Ziekenhuisbezoek: Wekelijkse bezoeken gaan door in het Steve Biko Academisch Ziekenhuis (Oncologie afdeling). Vanwege de Covid 19-regelgeving zijn we genoodzaakt te stoppen met het serveren van thee en brood aan de patiënten van de oncologiekliniek op woensdagen.
Met de opening van het ziekenhuis gaan we deze dienst weer opstarten.

TL Mashiloane (Hospivision)